Bright: het leven is de moeite waard

 

Ras: Halflanghaar
Geslacht: Kater
Geboortedatum: 06-06-2023
Gecastreerd: ja
Kan met andere dieren: zie info/ja

Introductie: Bright is een mooie blauw grijze halflangharige kater, inmiddels gecastreerd en met geschatte geboortedatum: 06-06-2023. Heeft u zijn gele ogen gezien? Wauw. Het manneke is ooit als zwerf in het asiel gekomen, nat, wat vreemd reagerend. Tussendoor heel normaal maar ook werd stil voor zich uit kijkend gezien, kwijlen, geen contact maken. Het zou toch niet? Ja dus, epilepsie. Niet de klassieke vorm maar ook dit kan een vorm zijn. In overleg met de dierenarts is gestart met medicatie en de weken gingen voorbij.

Gedrag: met de startdosering leek het niet optimaal en de dosering werd een klein stapje verhoogd. In de tussentijd is Bright gecastreerd, de narcose was een dingetje. In het algemeen geldt dat de periode in het hokjesverblijf niet iets is waar hij met vreugde op terugkijkt. Braaf liet hij het allemaal maar gebeuren. Wat was wijsheid? In de open kattenkamer durfden we eigenlijk niet. Eigenlijk zou hij ergens met alle aandacht… Het werd een gastgezin en hij heeft daar grote stappen gemaakt. Letterlijk, zijn conditie wordt steeds beter en hij maakt inmiddels sprongetjes waar we met respect naar kijken. Hij studeert nog even hoe hij helemaal bovenin de krabpaal moet komen, duurt niet lang meer. De medicatie kon een stapje terug waardoor hij meer ‘bij’ is. Met de eigen katten is het echt absoluut geen match, niet vanuit Bright en niet vanuit de katten. Naar honden is hij wat vrijmoedig, (niet zo slim?), maar niet onaardig. Hoewel het zeker geen druk katje is heeft hij af en toe wel ondeugende acties. Deelt hij onverwacht een lelletje uit met het langslopen of maakt hij een halve sprong omdat hij op schoot wil en blijft dan hangen in je broek. Dol op toetjes, vla/yoghurt en zichtbaar geïnteresseerd in menseneten. Als iets niet mag moet u het rustig een aantal keer herhalen, niet boos worden. Waarschijnlijk door de epilepsiemedicatie is zijn leervermogen wat minder sterkt ontwikkelt. Zijn vachtje heeft regelmatig een kammetje nodig en nee, dat is niet zijn grote hobby. Maar met een beetje handigheid en niet alles in 1x is het goed bij te houden.

Medisch: naast de standaardhandelingen als enting, chip, castratie, ontworming en ontvlooiing heeft Bright dus medicatie tegen epilepsie. Het gaat om Phenoral 12.5 mg 2x daags een half tabletje. Het hoeft niet op de minuut maar het is verstandig om telkens zo’n 12 uur tussen de medicijngiften in te laten zitten. Vijzelen, mengen met een beetje zacht gourmet en mjammie, het gaat zo naar binnen. De vieze oortjes zijn  behandeld met oorcleaner, onderhoudsdosering is verstandig om herhaling te voorkomen. Hij loopt, tja wat zullen we zeggen? Een tikje vreemd, wat waggelend. Er zijn röntgenfoto’s gemaakt van rug en heupen en geen afwijkingen, gewoon helemaal netjes. Kennelijk is de oorzaak de aansturing vanuit de hersenen. Op advies van de dierenarts krijgt Bright nierdieet, de Royal Canin Renal Select vindt hij momenteel favoriet. Het is wel een kiesemaus met eten, een paar dagen is hij enthousiast om daarna verveeld weg te kijken als je met zijn brokjes aankomt. Maar goed, hij is wel keurig op gewicht dus het gaat vast goed. Prima zindelijk, hij gebruikt de eigen open bak maar duikt ook zonder gene de overdekte kattenbakken in van de eigen katten.

Wat voor thuis zoekt Bright: een rustig thuis met een veilig onderkomen voor als u hem niet in de gaten kunt houden. In het gastgezin wordt noodgedwongen een bench gebruikt maar dat is niet voor altijd een oplossing. Denk aan elektrasnoeren, soms neemt hij die opgewekt op om ermee rond te sjouwen. Maar vooral is hij trots als hij met een speeltje voorbij komt, triomferend gevangen. Hoe de toekomst zal gaan? We durven het niet te zeggen. Voor nu doet hij het boven verwachting goed en we hopen nog vele jaren. Bent u dat zorgzame baasje waar hij op wacht? Kom kennismaken, u bent welkom! We werken op afspraak.