Naar de inhoud Naar de footer

Wat kunt u doen als u een kat vindt?

Foto van een kat, hond, cavia en konijn

Het verhaal bij gevonden katten ligt gecompliceerder dan bij gevonden honden of konijnen. Dat komt omdat het algemeen aanvaard is in onze maatschappij dat katten buiten mogen lopen waardoor het niet altijd duidelijk is of het nu een zwerfkat is of de kat van een paar huizen verderop.

Als eerste advies: NIET VOEREN! Hoe verleidelijk ook, de kans is groot dat de kat nooit meer uit uw tuin verdwijnt. Er zijn katten die verschillende huizen hebben waar elk van de bewoners denkt dat de kat van hun is. Bovendien is het heel vervelend als de kat thuis op speciaal voorgeschreven dieetvoeding staat en hij bij andere mensen de bakjes leeg eet.

Is de kat gewond, ondervoed of heeft het dier dringend hulp nodig?
Aarzel dan niet en bel het dierenasiel via 0223 – 63 14 47 en/of de dierenambulance via 06 – 51 69 71 15. Daarbij is het ook altijd nuttig om Amivedi via 088 – 00 63 301 in te lichten om te zien of de kat vermist wordt. De dierenambulance kan met een afleesapparaat (reader) zien of de kat is gechipt en zo de eigenaar achterhalen. Heeft het dier medische hulp nodig zal de dierenambulance naar de dierenarts gaan.

Om te voorkomen dat gezonde katten die een baasje hebben in het asiel terecht komen waarbij de eigenaar allerlei kosten moet maken, is de afspraak dat de dierenambulance geen gezonde, volwassen katten op mag halen (tenzij op verzoek van het dierenasiel). Kittens, moederpoezen met kittens, zieke en gewonde dieren, kortom alle katten die hulp nodig hebben, vallen natuurlijk buiten deze afspraak!! Bij twijfel, neem contact op met één van de genoemde organisaties.

Vraag rond in de buurt
Is opvang niet direct noodzakelijk maar twijfelt u of de kat wel een baasje heeft? Het kan zinvol zijn om in de buurt te vragen wie de kat kent. Ook kan het een goed advies zijn om de kat een halsbandje met kokertje om te doen met daarin de tekst: “wil de eigenaar contact opnemen?” plus uw telefoonnummer. Gebruik dan wel een zogeheten ‘katveilig’ halsbandje zodat er geen risico is op schade doordat de kat ergens met het bandje achter blijft haken en gewond raakt.