Naar de inhoud Naar de footer

Wat kunt u doen als u een hond vindt?

Foto van een kat, hond, cavia en konijn

Probeer de hond rustig naar u toe te lokken en aan te lijnen zodat er geen risico meer is op ongelukken in het verkeer. Vraag eventueel omstanders om hulp, maar ga niet achter een bange hond aanjagen. Zie of er iemand in de buurt loopt te zoeken naar de hond. Misschien kent iemand uit de buurt de hond en weet hij of zij waar het dier thuis hoort.

Geen succes?
Bel de Dierenambulance via 06 – 51 69 71 15 en/of Amivedi via 088 – 00 63 301. De dierenambulance kan met een afleesapparaat (reader) zien of de hond is gechipt en zo de eigenaar achterhalen. Is de hond niet gechipt, staan de gegevens niet goed geregistreerd of is de eigenaar niet bereikbaar, dan wordt de hond meegenomen voor opvang in het dierenasiel. Mocht het dier gewond of ziek zijn, zal er eerst naar een dierenarts geconsulteerd worden. In het asiel kan de hond tot rust komen, in afwachting van zijn baasje. Als de eigenaar zich meldt is deze verplicht de gemaakte kosten te vergoeden.

Let op: voor het asiel geldt de verplichting om de hond binnen 5 dagen te laten enten (HKB ’99). Tijdig reageren kan dus veel kosten besparen. Voor honden geboren vanaf 1 april 2013 is een chip plus geldige registratie verplicht. Deze wet is ingesteld om hondenhandel tegen te gaan, maar is natuurlijk ook een prima middel om hond en baas zo snel mogelijk te herenigen. Helaas komt het in een enkel geval voor dat geen eigenaar zich meldt. Na 14 dagen vervallen de rechten en mag het asiel de hond te herplaatsen.