Nero: zoekt een goede herstart

 

Ras: Berner Sennenhond x Grote Zwitserse Sennenhond
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 29-11-2021
Gecastreerd nee zie tekst
Kan met andere dieren: ja/zie info

Introductie: Nero is met recht een grote jongen. Niet zo vreemd met Berner Sennenhond en Grote Zwitserse Sennenhond als voorouders. Het is een reu met geboortedatum: 29-11-2021. Als pup in huis gekomen, geboren op een boerderij. Omschreven als gezellig en lief  maar ook vooral druk en (over)enthousiast. Vooral dat laatste bleek bij het opgroeien een probleem te zijn en steeds meer te worden want enthousiast groeide uit naar oncontroleerbaar druk. Bezoek kwam steeds minder over de vloer, iets wat we ons wel kunnen voorstellen. Het is tenslotte een hond van ruim 45 kilo. Is dat alles? Nee, ga er maar even voor zitten want er is nog veel meer te vertellen.

Gedrag:  Rust, reinheid en regelmaat, dat is in de jaren samen met zijn eigenaar niet helemaal (of helemaal niet) gelukt. Het resultaat was een toename van problemen. Nero heeft altijd al de neiging gehad om wat hebberig te reageren, het ‘mijn is mijn’ duidelijk te communiceren. Tot hij iets van plastic te pakken kreeg en de eigenaar dat in split second wilde afnemen met als resultaat een boze Nero. Ruilen mag meestal, zomaar afpakken duidelijk niet. Het is best een slimme hond met een geheugen als een olifant. Vooral voor negatieve zaken, die maken nu eenmaal meer impact dan positieve gebeurtenissen. Ervaart hij iets als negatief dan zorgt dat voor een emotionele uitbarsting en zeker geen vreugdedansje. Met het volwassen worden kreeg hij heel goed door waar zijn kracht lag en toen dat niet lukte om daar verandering in te brengen verdween het vertrouwen tussen hond en eigenaar en kwam Nero voor afstand. Er is een gedragsrapportage aanwezig en inmiddels hebben wij ook de nodige ervaring opgedaan. Niet alleen maar negatief want hij kan ook gezellig samenwerken en is goed te motiveren met een voertje. Gaat keurig en vlot zitten op verzoek, af kost wat moeite en tja kom hier, wat zullen we zeggen? Als de wind goed staat en er verder niets leuks te doen is. Samen wandelen gaat best goed, tot je iets tegenkomt waar hij hallo tegen wil zeggen (andere mensen, andere honden, dat soort werk). Hadden we al genoemd overenthousiast en weinig zelfcontrole? Andere honden vindt Nero gemiddeld genomen leuk. Drukke en uitvallende honden wekken irritatie op waardoor hij uit kan vallen. Hij heeft samengewoond met een andere hond, dat ging goed. Doe maar niet samen met katten, geen welzijnsbevorderende combinatie. Alleen thuis blijven is niet zijn sterkste punt, iets om rustig op te bouwen.

Medisch: Er waren wat zorgen over zijn lopen, de wat schommelende gang. Om medische problemen uit te sluiten zijn röntgenfoto’s gemaakt zowel van rug en heupen. Gelukkig, geen afwijkingen. Sinds eind april is Nero ‘chemisch gecastreerd’ met suprelorin. Directe aanleiding was zijn stevige reactie bij het ruiken van loopse dames. Het gaf bijna letterlijk kortsluiting in zijn hoofd waardoor hij zijn frustratie afreageerde op de mensen om hem heen. Door dit middel merken dat hij bereikbaar blijft en terug kan schakelen, een ontwikkeling waar we heel blij mee zijn. Aan de achterpoten heeft Nero dubbele hubertusklauwtjes, super onhandig. Daarbij heeft hij met het knippen traumatische ervaringen opgedaan zowel bij de eigenaar als de dierenarts. Kort gezegd, hij vindt het ontoelaatbaar.

Wat voor thuis zoekt Nero? De ervaring leert dat weinig mensen het drukke gedrag herkennen als indicatie voor een in wezen onzekere hond. Toch zijn we wat bang om woorden als onzeker te vermelden want een vriendelijke consequente omgang is bijna van levensbelang. Zeker geen harde hand, dat geeft alleen maar conflicten en doet af aan het vertrouwen in prettig samenleven. Bent u creatief genoeg om via andere wegen tot het gewenste resultaat te komen? Ervaring in het lezen van hondentaal en kennis van leerprincipes zijn daarbij verplicht. Nero is niet passend in een gezin met kinderen. Samen met een andere hond kan positief zijn maar is geen moeten. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Laat het ons weten en we geven u graag alle informatie. Kom kennismaken; u bent welkom! We werken op afspraak.